ISO 14001, bir çevre yönetim sistemi için kriterleri belirler ve sertifikalandırılabilir. Etkili bir çevre yönetim sistemi kurmak için bir şirketin veya kuruluşun izleyebileceği bir çerçeve çizer. Faaliyeti veya sektörü ne olursa olsun her tür organizasyon için tasarlanmış olup, şirket yönetimine ve çalışanlarına ve ayrıca dış paydaşlara çevresel etkinin ölçüldüğü ve iyileştirildiği konusunda güvence verebilir. İyi bir çevre yönetim sistemi için makalemizde ISO 14001 nedir? Başlığını ele aldık daha iyi bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edin.
ISO 14001 Nedir?
ISO 14001 Nedir sorusunun cevabı merak edilmektedir. ISO’nun belirlediği standartlardan biri olan ISO 14001 çevre yönetimi standartları, işletmelerin çevreye verdikleri zararı ve olumsuz etkileri en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Bu standartlar sayesinde doğanın işletmeler tarafından gördüğü olumsuz etkiler minimuma indirilmektedir.
ISO 14001 çevre yönetim sistemi, ISO 14001:2015 olarak revize edilmiştir. Bu sistem sayesinde tehlikeli boyuta ulaşan çevre kirlenmesi ve kaynakların azalması gibi sorunlar en aza indirilmektedir. Kendini geliştirmek isteyen kuruluşlar bu kalite belgesine sahip olarak etkin bir şekilde çevre yönetim sistemini uygulayabilmektedirler.
ISO 14001 Ne İşe Yarar?
ISO 14001 ne işe yarar sorusu da sık sık sorulmaktadır. ISO 14001 sayesinde üretilen ürün, ilk aşamasından son aşamasına kadar çevresel faktörlerden etkilenmeden tüketiciye ulaşmaktadır. Bu sayede doğal kaynaklar minimum seviyede kullanılmakta ve hava, su, toprak gibi doğal varlıklar zarar görmemektedir. Bu da çevreci bir üretimin önünü açmaktadır.
Çevrenin korunması ve doğal varlıkların zarar görmemesi için bu sisteme sahip olunması gerekmektedir. Bu sistemin temeli ISO 9001 kalite yönetim sistemi standardını baz almaktadır. Ayrıca ISO 14001, dünya üzerinde kabul gören bir standart olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle de kuruluşun veya işletmenin saygı görmesini sağlamaktadır.
ISO 14001 Belgesini Kimler Alabilir?
ISO 14001 Belgesini Kimler Alabilir sorusu sık sık sorulmaktadır. Son zamanlarda firmaların ve kişilerin çevreye olan duyarlılığı ve doğayı kirletmeme isteği giderek artmaktadır. Bu bağlamda firmalar bu belgeye sahip olmak istemekte ve doğa ile barışık bir halde üretim yapmak istemektedirler.
ISO 14001 belgesini çevreye daha duyarlı olan ve bunu sosyal sorumluluk projesi adı altında göstermek isteyen firmalar alabilmektedir. Eğer siz de üretim yaparken doğayı kirletmek ve doğal elemanlara zarar vermek istemiyorsanız, ISO 14001 belgesine sahip olarak doğaya karşı daha bilinçli bir firma haline gelebilirsiniz.
ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 14001 belgesine sahip olmak isteyen firmalar ve işletmeler, ISO 14001 belgesi nasıl alınır sorusunu yöneltmektedirler. Eğer siz de ISO 14001 belgesine sahip olmak isteyen bir işletmeyseniz öncelikle sağlamanız gereken şartlar vardır. Bu şartlar ise şunlardır:
ISO 14001 belgesinin sizden istediği standartları uygulayabilir olmanız gerekmektedir.
Bu standartları uygulayabildiğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.
Bu şartları sağlıyorsanız ISO 14001 belgesine sahip olmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Fakat bu belgeyi elde edebilmek için standartları tam olarak yerine getiriyor olabilmeniz gerekmektedir. Çoğu işletme ilk seferde bu belgeyi alamayabilmektedir.
ISO 14001 Hangi Alanda Yardımcı Olur?
ISO 14001 hangi alanda yardımcı olur sorusu da pek çok işletme ve firma sahibi tarafından sorulmaktadır. ISO 14001 belgesi işletmelerin doğa ile ilişkilerini olumlu duruma getiren bir standarttır. Bu standartları faaliyetlerinize yansıtarak minimum doğal kaynakla maksimum verim elde etmeniz mümkün olmaktadır.
ISO 14001 çevre yönetim sistemi standartlarına sahip olarak işletmenizin itibarını %70 oranında artırmanız mümkündür. Ayrıca bu belgeye sahip olarak şu avantajları yakalayabilirsiniz:
- İş faaliyetlerinizi büyütüp genişletebilirsiniz.
- Yeni ve etkin pazarlara daha kolay açılabilirsiniz.
- Tüketicilerin firmanıza daha fazla saygı duymasını sağlayabilirsiniz.
- Doğanın ve çevrenin daha az zarar görmesini sağlayarak sosyal sorumluluk projelerinde yer alıp adınızı duyurabilirsiniz.
Tüm bu avantajların yanında ISO 14001 belgesi, tüketicilere ve topluluklara çevre bilincinin aşılanmasına katkıda bulunmaktadır. Böylece doğa ile barışık bir yaşamın da önünü açmaktadır.
ISO 14001'in Amacı
ISO 14001, yalnızca çevre yönetimi standartlarına bağlılığın bir belgesi değil, aynı zamanda çevresel performansı iyileştirmeye devam etmek için uzun vadeli bir taahhüttür. Tutarlı denetim belgeleri ve veri toplama ISO 14001 tarafından desteklenirken, yakın zamanda güncellenen standart, şirketlerin ÇYS faaliyetlerini yürütmede tüm personelin aktif katılımına ve iyileştirme eylemlerinin uygulanmasında iç ve dış paydaşların tam desteğine odaklanmasına yardımcı olabilir.
ISO 14000 Belgesi?
ISO 14000 standart ailesi, ISO Teknik Komitesi ve çeşitli alt komiteleri tarafından geliştirilmiştir. Seride yayınlanan standartların tam listesi için standart kataloglarına bakın . ISO 14001, çevresel sistemlerle ilgili kullanım için kılavuzluk gereksinimleri sağlar. Ailedeki diğer standartlar, denetimler, iletişim, etiketleme ve yaşam döngüsü analizi gibi belirli yaklaşımların yanı sıra iklim değişikliği gibi çevresel zorluklara odaklanır.
Dünya çapında 171 ülkede 300.000'den fazla ISO 14001 çevre belgesi belgesi bulunmaktadır. ISO Belgelendirme Anketi hakkında daha fazla bilgi edinin . Ayrıca , ISO 14001'in yalnızca belgesi hakkında değil, aynı zamanda çok çeşitli faydaları hakkında daha fazlasını öğrenebileceğiniz kısa bilgiler oluşturduk .
ISO 14001 belgesi hangi konuları kapsar?
En üst düzeyde ISO 14001 belgesi aşağıdaki konuları kapsar:
- Organizasyonun kapsamı
- Liderlik
- Planlama
- Destek
- Operasyon
- Performans değerlendirmesi
- Gelişme
- Sürekli ilerleme
Çevre Yönetimi Sistemi Nedir?
İçinde bulunduğunuz sektör ne olursa olsun, kuruluşunuzun çevre üzerindeki etkisini yönetmek, işiniz için temel bir öncelik olmalıdır. Çevre yönetim sistemi, çevresel performansınızı iyileştirmenize yardımcı olacak politika ve süreç değişiklikleri yapmak için bir çerçevedir. ISO 14001 belgesine sahip olmak, çevre için daha iyi olmanın yanı sıra, maliyetler ve diğer somut faydalar üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı da sağlayabilir. Kapsamlı bir çevre yönetimi politikasını uygulamanın birçok yolu vardır, ancak en iyi yol ISO 14001 belgesi almaktır. ISO 14001 belgesi, işinizi çevresel ve ekonomik olarak sürdürülebilir bir yol.
Değişen Endüstri Ortamı ve Paydaş İhtiyaçları
Endüstri manzarası her zaman değişiyor. 2015 yılında en yeni ISO 14001 revizyonunun tanıtımı, her büyüklükteki ve sektördeki işletmelerin uyumluluk gereksinimleri üzerinde kalıcı bir etkisi olacak önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor. Bu değişikliklerin paydaş ihtiyaçlarınız üzerinde etkileri vardır ve yönetim sisteminizin evrimini gerektirir. Dikkate alınacak hususlar arasında Değişen Mevzuat İhtiyaçları, Gelişen Paydaş Gereksinimleri ve Yasal Uyum yer alır. ISO 14001 nedir? Sorusu için yazımızı okumaya devam edin.
ISO 14001 Belgesi 2015'e başlamak için:
- Mevcut kalite yönetim sistemi gerekliliklerini gözden geçirilmesi
- ISO 14001 belgesi ile 2015'i satın alın
- ISO 14001 eğitimi alınması
- ISO 14001'e göre belgesi alınması
- Belgesinin 3 yılda bir kontrol edilmesi
ISO 14001 Faydaları Nelerdir?
ISO 14001 belgesi çevre yönetim sistemlerine sahip kurumlar için çok faydası bulunmaktadır. kurumlar, ISO 14001 belgesini kullanmasının onlara şu konularda faydalı olduğunu görülmüştür:
- Kaynak verimliliğini artırmak
- İsrafı azaltmak ve ortadan kaldırmak
- Çevresel etkinin ölçülmekte olduğuna dair güvence sağlamak
- Tedarik zinciri tasarımında rekabet avantajı elde edilmesi
- Yeni iş fırsatlarını artırmak
- Yasal yükümlülükleri yerine getirmek
- Paydaş ve müşteri güvenine katkıda bulunmak
- Genel çevresel etkiyi iyileştirmek
ISO 14001 Belgesini Kimler Kullanmalıdır?
ISO 14001 belgesi, yerleşik çevre politikası ve gereksinimlerine uygun bir çevre yönetim sistemi kurmak, geliştirmek veya sürekliliğini sağlamak isteyen herhangi bir firmalar tarafından kullanılmalıdır. Standardın gereklilikleri, organizasyonun endüstrisi, çevre politikası, ürünleri, hizmet teklifleri ve konumu dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından belirlenen standartlarda herhangi bir çevre yönetim sistemine dahil edilebilir olmalıdır.
Şirketinizde Neden ISO 14001 Belgesini Uygulamalısınız?
ISO 14001'in faydaları görmezden gelinemeyecek kadar fazladır; şirketler, yukarıda bahsedildiği gibi, bu standardı büyük bir etki yaratmak için kullanmak istemiştir. İşte bu faydalarından birkaçı:
İmajınızı, güvenilirliğinizi arttırın:
Müşterilere, çevresel etkilerinizin kanıtlanabilir bir şekilde yönetilmesi konusunda kararlı olduğunuza dair teminat verin, iyi bir şirket imajı ve iyileştirilmiş grup ilişkileri sürdürerek imajınızı ve pazar payınızı geliştirilmesi ve arttırılması.
Sürekli iyileştirme kültürü:
Sürekli iyileştirme ile, makalede belirtildiği gibi, şirket imajınızı iyileştirmek ve maliyetlerinizi azaltmak için düzenli bir şekilde daha iyi süreçler ve indirilmiş çevresel etkiler için çalışabilirsiniz. ISO 14001 belgesi ile bir iyileştirme kültürü oluşturulduğunda, insanlar her zaman üretim süreçlerini daha iyi hale getirmenin yollarını ararlar, bu da ISO 14001 belgesi bakımını kolaylaştırır.
Maliyet kontrolünü iyileştirin:
Tüm şirketlerin aradığı üretimi iyileştirme, maliyetlerin azaltılması işlemidir. Enerji ve girdi malzemelerini koruyarak bu konuda şirketlere yardımcı olurken, bir şirketin bir çok çeşitli maliyete maruz kalabileceği olayları azaltır ve iyileştirilmiş çevresel kontroller sağlar. Şirkete daha düşük maliyetlerle sigorta imkanı sağlanmasına yardımcı olabilir. Maliyetleri en aza indirmek için ISO 14001 belgesi almanız gerekmektedir. Bu belge size ve şirketinize maliyetleri en az indirmede katkı sağlayacaktır.
ISO Belgesi Ne Kadar Geçerlidir?
Belge alındıktan sonra 3 yıl geçerli olacak bir sertifika verilecektir. Bu, yıllık gözetim denetimleri kısmi denetimler ve 3 yıllık yeniden belgelendirme denetimi tam sistem denetimi ile sağlanır. Üç yıllık sertifikasyon döngüsü boyunca seçilen Standartlara uygunluğun korunmasını sağlamak için yıllık olarak gözetim denetimleri yapılır.
Sürveyansın sıklığı ve süresi, aşağıdakileri içeren faktörlere bağlıdır:
- Organizasyonun büyüklüğü ve yapısı artarak devam etmektedir
- Faaliyetlerin karmaşıklığı ve riski en aza indirilir
- Belgelendirme kapsamına dahil edilen yönetim sistemleri standardı sayısı artar
- Belgelendirme kapsamında listelenen tesis sayısı artarak devam etmektedir
Gözetim denetimi sırasında sürekli iyileştirme göstermelisiniz. Bu, tüm ISO 14001 belgesi için temel bir gerekliliktir.
Bu Süre İçinde İşiniz Değişirse Ne Olur?
Endişelenmeyin ek konumlar ve etkinlikler dahil olmak üzere düzenli olarak değişen, çalışan sayısındaki artış veya azalış dahil olmak üzere tüm şekil ve büyüklükteki organizasyonlara alışkınız. Kapsamınızı, standartlarınızı, yönetim sisteminizi iş gereksinimlerinize uyacak şekilde değiştirmek ve uyarlamak için size tüm seçenekleri sağlayabiliriz . Bize karşı dürüst olmanız ve herhangi bir değişiklik olursa en kısa sürede bize bildirmeniz yeterlidir. Sertifikasyona yönelik işbirlikçi ortaklık yaklaşımımız, sertifika programınızın iş gereksinimlerinize uymasını sağlamak için tasarlanmıştır.
Sertifikasyon Adımları
Aşama 1:
- Şirketinizi ve gereksinimlerinizi anlayabilmemiz için bizimle iletişime geçin.
Aşama 2:
- Anlaşma yapıldıktan sonra ilk Belgelendirme Denetimini oluşturan iki zorunlu ziyaretten oluşur.
- Yönetim sisteminizin en az üç aydır tam olarak çalıştığını ve bir yönetim incelemesine ve tam bir iç denetim döngüsüne tabi olduğunu kanıtlayabilmeniz gerektiğini lütfen unutmayın.
Aşama 3
- Başarılı bir iki aşamalı denetimin ardından, bir belgelendirme kararı verilir ve olumlu ise belgelendirme yapılır.
- Belgenin hem baskılı hem de elektronik kopyasını alacaksınız.
- Belgelendirme 3 yıl geçerlidir ve yıllık gözetim denetimleri programı ve üç yıllık yeniden belgelendirme denetimi aracılığıyla sürdürülür.
ISO 14001 Hakkında
ISO 14001 yapısı on bölüme ayrılmıştır. İlk üçü giriş niteliğindedir ve son yedisi çevre yönetim sistemi gerekliliklerini içerir. İşte yedi ana bölümün konusu:
- Bölüm 4: Kuruluşun bağlamı
Bu bölüm, bir Çevre Yönetim Sistemini uygulamak için kuruluşunuzu anlama gereksinimlerinden bahseder. İç ve dış konuların belirlenmesi, ilgili tarafların ve beklentilerinin belirlenmesi, ÇYS'nin kapsamının tanımlanması ve ÇYS için gerekli süreçlerin belirlenmesi için gereklilikleri içerir.
- Bölüm 5: Liderlik
Liderlik gereklilikleri, üst yönetimin ÇYS'nin uygulanmasında araçsal olması ihtiyacını kapsar. Üst yönetimin, çevresel taahhüdü sağlayarak, çevre politikasını tanımlayarak ve ileterek ve kuruluş genelinde roller ve sorumluluklar atayarak ÇYS'ye bağlılığını göstermesi gerekir.
- Bölüm 6: Planlama
Üst yönetim, ÇYS'nin devam eden işlevi için de planlama yapmalıdır. Kuruluştaki ÇYS'nin riskleri ve fırsatları değerlendirilmeli ve iyileştirme için çevresel hedefler belirlenmeli ve bu hedeflere ulaşmak için planlar yapılmalıdır. Ek olarak, kuruluşun, kuruluş için gerekli olan yasal ve diğer taahhütlerin yanı sıra, kuruluş süreçlerinin etkileşimde bulunma ve çevreyi etkileme yollarının tümünü değerlendirmesi gerekir.
- Bölüm 7: Destek
Destek bölümü, ÇYS için tüm kaynakların yönetimi ile ilgilenir ve ayrıca yeterlilik, farkındalık, iletişim ve belgelenmiş bilgilerin (süreçleriniz için gerekli belgeler ve kayıtlar) kontrolü ile ilgili gereksinimleri içerir.
- Bölüm 8: Operasyon
Operasyon gereklilikleri, organizasyonel süreçlerin ihtiyaç duyduğu çevresel kontrollerin tüm yönleriyle ve ayrıca olası acil durumları belirleme ve acil bir durum meydana geldiğinde yanıt vermeye hazır olmanız için yanıtları planlama ihtiyacı ile ilgilenir.
- Bölüm 9: Performans değerlendirmesi
Bu bölüm, EMS'nizin iyi çalışıp çalışmadığını izleyebilmeniz için gereken gereksinimleri içerir. Süreçlerinizi izlemeyi ve ölçmeyi, çevresel uygunluğu değerlendirmeyi, iç denetimleri ve ÇYS'nin devam eden yönetim incelemesini içerir.
- Bölüm 10: İyileştirme
Bu son bölüm, EMS'nizi zaman içinde daha iyi hale getirmek için gereken gereksinimleri içerir. Bu, süreç uygunsuzluğunun değerlendirilmesi ve süreçler için düzeltici önlemler alınması ihtiyacını içerir. Bu bölümler, süreçler içindeki iyileştirmeleri yönlendirmek ve sürdürmek amacıyla organizasyonun süreçlerinde değişikliği uygulamak için bu unsurları kullanan Planla-Uygula-Kontrol Et-Uygula döngüsüne dayanmaktadır.
14001:2004 ile 14001:2015 Belgeleri Arasındaki Farklar
ISO 14001'in 2015 revizyonu, önceki sürümlerden bir dizi değişiklik getiriyor. Değişikliklerin ayrıntılı bir açıklaması , Enerji ve Çevre Bölümü tarafından hazırlanan bu ISO 14001 belgesi sunumunda bulunabilir . Tüm ISO standartlarını aynı şekilde yapılandırma çabasının bir parçası olarak, ISO 14001:2015 revizyonları, gerekli üst düzey bir yapının dahil edilmesini, zorunlu tanımların kullanılmasını ve ortak standart gereksinimlerinin ve maddelerinin dahil edilmesini içermektedir.
2015 revizyonunun etki ettiği 10 ana alan:
- EMS kapsamında genişleme
- Harici taraflarla gerekli etkileşimler
- Liderlik katılımı için yeni gereksinimler
- Genişletilmiş yasal uyumluluk gereksinimleri
- Risk bazlı planlama ve kontrol ihtiyacı
- Yeni dokümantasyon gereksinimleri
- Genişletilmiş operasyonel kontrol gereksinimleri
- Yetkinlik ve farkındalık gereksinimlerindeki değişiklikler
- İç denetim programı üzerindeki etkiler
- Artan ISO belgesi maliyetleri
Yazımızda ISO 14001 nedir? Sizler için anlattık. Ayrıca iso 9001 belgesi nedir inceleyebilirsiniz.