CE Belgesi Nedir?

img

CE Belgesi Nedir?

22/09/2021 tarihinde yayınlandı

CE Belgesi, 1985 yılında Avrupa Birliğinin, yeni yaklaşım politikası kapsamında mevzuata uyumlu malların, serbest dolaşımının sağlanması ve yeni yaklaşım politikası kapsamına giren ürünlerin uygunluğunu değerlendiren faaliyetlerin, birtakım değerlendirmeler ve incelemeler sonucunda tüketicinin ve çevrenin korunması gerekliklerine olan uygunluğunu ifade eden belgedir.

CE belgesi bir kalite belgesinden ziyade, üreticinin garanti beyanı olan ve ürünün bir nevi kimliği olarak ifade edilen belgedir. CE işareti, kullanılan ürün paketlerinin içeriğinde güvenli olduğu ve çevreye zarar vermediği anlamı bulunmaktadır. CE işareti toplum tarafından güvenli olarak sınıflandırılan ürünlerin tespitini kolaylaştırmak ve daha yüksek kaliteli ürünlerin sunuma hazırlanması için paket, etiket, ambalaj ile ilgili uygun olduğunu göstermektedir.

 

CE Belgesi Genel Bilgiler Nelerdir?

CE İşaretinin anlamı, Conformite Europeene'in yani Avrupa Uyumu anlamının kısaltmasıdır. Ürün yönetmelikleri ise Avrupa Birliği yasal düzenlemeleridir. Yani Avrupa standartlarına uygun olan ürün anlamındadır. CE işareti gerektiren ülke sayısı Avusturya, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Belçika, İspanya, Romanya, İspanya, İsveç, Portekiz, Yunanistan Almanya, İrlanda, İzlanda, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Fransa, Estonya, Norveç, Slovakya, Slovenya, Macaristan, İtalya, İngiltere, Türkiye, Lihtenştayn olmak üzere toplamda 33 ülkedir.

Bir üründe CE işareti nasıl bulunur sorusunun cevabı ise ambalajın üzerinde bu işareti aramak olacaktır. CE işareti iki daireden oluşan simgenin ilk yarısıdır diyebiliriz. Herhangi bir üründe CE işaretinin yanlış kullanıldığını düşünüyorsanız üreticiden gerekli belgelerin beyanını talep etme hakkınız bulunmaktadır. 

 

CE Belgesi Nerelerde Uygulanır?

CE belgesi Avrupa Birliğine üye olan ülkelerde satışı yapılacak olan ürünlerde bulunması zorunludur. CE belgesi gıda, tekstil, kozmetik gibi ürünlerin ambalajlarında bulunmaz. Daha çok elektronik cihazlar, sanayi araçları, elektrikli ekipmanlar, tıbbi cihazlar gibi elektronik içerikli cihazların ambalajında bulunur. 23 Kategoride bulunan CE belgesi, yer aldığı ürünlere gerekli testler ve incelemeler yapıldıktan sonra uygulanır.

CE belgesi,  alçak gerilim cihazları, radyo ve telekomünikasyon cihazları, makinalar, sıcak su kazanları, gaz yakan aletler, oyuncaklar, asansörler, inşaat malzemeleri, dondurucular, otomatik olmayan tartı aletleri, floresan lambalar, gezi amaçlı tekneler, tıbbi cihazlar,  basit basınçlı kaplar ve kişisel korunma donanımları gibi elektronik cihazlarda bulunur. 

 

CE Belgesi Nasıl Alınır?

CE belgesi almak isteyen müşteri ya da kuruluşlar, Avrupa Birliği standartlarında ürün ürettiklerine dair belgeleme yapması ticari bakımdan çok önemlidir. CE belgesine sahip olmak, zor olarak bilinse de aslında çok basit bir uygulamadır. Kamu ihaleleri ve diğer ihaleler esnasında aktif olan tüm firmalar tarafından istenilen CE belgesi, ticaret yapan tüm firmalarda bir tür teminat niteliğindedir.

CE belgesine sahip olmak isteyen üreticiler, ürünlerini satışa sunarken, ürününün üretim süreçlerini ve yönetmenliklerini uygun olmasını sağlamak için, teknik dokümantasyonun hazırlanması, AB uygunluk beyanı, tüketicilerin ve kullanıcıların anlayabileceği kolaylıkta kullanım kılavuzu ve güvenlik bilgilerinin yer alması gibi gereken tüm önlemleri almak zorundadır.

 

TSE Belgesi İle CE Belgesi Aynı mıdır?

Belge olarak bildiğimiz CE simgesi aslında belge değil bir tür teminat işaretidir. CE işareti kapsadığı ürünlerin kalitesinin değil daha çok ürünün AB standartlığının kriterlerine uygun olduğunu gösterir. CE işareti piyasada satılacak üründe bulunması 4703 sayılı kanun ile zorunludur.

TSE belgesi ile CE işaretine göre üst seviyede bir kalite gösterge belgesidir. Türk standartlarına uygunluk belgesi olarak bilinen TSE belgesi firmaların ürettiği ürünlerinin Ülke standartlarına uygun olduğunu ifade eden bir çeşit sözleşmedir. TSE markası geçerlilik süresi 1 yıl olup, üretilen malların cinsi, grubu, sınıfı ve ticari markası gibi özelliklerini belirten bir tür uygunluk belgesidir. 

 

CE Belgesi Almanın Yolları Nelerdir?

CE belgesini almak isteyen firmalar, üretici olarak ürünün uygunluğunu beyan etmekle sorumludur. CE belgesine sahip olmak için bazı gereklilikler söz konusudur. Örneğin Ürünün Avrupa Birliği standartlarına olan uygunluğu kontrol edilmelidir. Bunun yanı sıra ürünün onaylanmış kuruluşların, ürününüzün teknik ihtiyaçlarını karşıladığına emin olun.

Ürününüzün bağımsız olan herhangi bir kuruluş tarafınca onaylanması gerekmiyorsa, ürününüzün teknik gereksimlerini kontrol etmek üretici firmaya aittir. Hatta buna olası risk ve tehlikeleri tahmin ederek belirtmekte dahildir. Bu sebepten dolayı bu işlemleri onaylanmış bir kuruluş tarafından yapmak daha doğru olacaktır. Ayrıca ürününüz için gerekli olan teknik dosyayı ve uygunluk beyanını hazırlamakta üreticinin görevidir.

 

CE Belgesi Denetim Masrafları

Piyasada bulunan malların denetimi ve gözetimi aslında devletin sorumluluğundadır. Bu sebepten dolayı piyasaya çıkan ve satışı yapılacak olan ürünlerin güvenilirliğinin tespiti için gerekli olan denetim çalışmalarının masrafları da ilgili olan kamu kurumu tarafından karşılanması gerekir.

Fakat piyasa denetimi ilgili olan kamu kuruluşu farklı olan başka bir test ya da belgelendirme yapan bir kuruluşun olanaklarından faydalanır ve de satışa sürülen ürünün güvenli olmadığı kabul edilirse, denetim esnasında yapılan çalışmaların tüm masrafları üretici olan kişi ya da firma tarafından karşılanır. Ayrıca güvenilir olmadığı tespit edilen ve satışa sürülen ürüne yapılacak olan tekrar testlerinin tüm masrafları da satış yapacak olan üreticiye ait olacaktır. 

 

CE Belgesinin Faydaları Nelerdir?

Avrupa Birliği standartları dahilindeki ürüne CE belgesi almak, üreticiye birçok fayda sağlamaktadır. Örneğin CE belgesi onaylı bir ürün Avrupa Birliğine üye olan ülkelerde serbest dolaşım ve pazarlama hakkına sahip olurken, CE belgesi aynı zamanda Avrupa Birliğine üye olan ülkeler dışında satışı yapılan ürünün bir pasaport niteliğinde olacaktır.

Uluslararası düzeyde ürün satışı yapmak isteyen üretici firmalar ürünün üzerine CE belgesi almak zorundalardır. CE belgesi satışı yapılan ürünün Avrupa Birliğinin teknik kurallarına olan uygunluğunun belgesidir. CE belgesi ayrıca uluslararası pazarda kaliteyi temsil etmektedir. Bunun yanı sıra Avrupa birliğine üye ülkelerde satış yapılan ürün kesinlikle geri çevrilmemektedir. 

 

CE Belgesi Teknik Dosya İçeriği Nedir?

CE belgesi başvurusu esnasında hazırlanması gereken belgelerden biride teknik dosyadır. Çünkü CE belgesi işaretine onay veren kuruluş teknik dokümantasyon içeriği talep edecektir. Teknik dosya satışa sunulacak olan ürünün gerekliliklere uygun olup olmadığını gösteren gerekli tüm belgeleri içermektedir. Teknik dosya içeriğinde bulunması gereken ekipmanlar, AT uygunluk beyanı, satışı yapılacak olan ürünün bilgi ve uyarı etiketleri, ürünün oluşabilecek özel risk tespit listesi, teknik çizimler, elektrik çizimleri, ürünü üreten imalatçı hakkında teknik ve genel bilgiler, bakım ve kullanım kılavuzu, test raporları, uygulanan yönetmenlik ve standartlar listesi, teknik dosya hazırlama ve koruma prosedürü şeklinde sıralanmaktadır. 

 

CE Belgesine Giden Yol Haritası

CE belgesine sahip olacak firma ya da müşterinin ilk yapması gereken, CE belgesi başvurusu yapmaktır. Ardından yapılacak olan işlem gerekli olan bilgilerin teminidir. Eğer onaylanmış kuruluş gerekiyorsa fiyat araştırması yapılır. Onaylanmış kurul gerekmiyorsa direkt olarak teklif gönderme kısmına geçilir. Teklif göndermenin ve olumsuz sonuçlanmasının ardından buruya kadar yapılan işlemlerin tekrar yapılması gerekmektedir.

Olumlu bir sonuçlanma yapıldı ise sırayla öncelikle sözleşmenin yapılması gerekir. Sözleşmeden sonra CE belgesi için gerekli olan belgelerin tamamlanması ve teknik dosyanın hazırlanma süreci başlayacaktır. Bütün bu işlemlerin ardından satış yapılacak olan ürüne CE işareti vurulması onaylanmış olur. Artık ürün uluslar arası pazara açılmaya hazırdır.

Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.